12 maart 2007

Deeside College, 12 maart 2007


Bij binnenkomst op maandagochtend valt de bedrijvigheid gelijk al op. Groepjes studenten die projecten presenteren, docenten die leerlingen begeleiden en een winkelstraat met echte winkels bemand door leerlingen waar docenten toezicht houden en assessments afnemen. Zo is er een kapsalon waar naast eigen personeel en studenten ook klanten van buiten komen en een reisbureau, “First Choice” een van de grootste in de U.K., waar daadwerkelijk reizen worden geboekt. Een van de leerlingen daar, Hannah, heeft vanaf september tot nu al een omzet gehaald van ruim ₤20.000! De doelstelling die deze studenten voor hun NVQ level 2, ons MBO2, moeten halen is ₤10.000. Deze zal er dus wel komen! Tijdens de uitgebreide rondleiding na de lunch blijkt dat ze ook nog uitgebreide werkplaatsen hebben voor het vak techniek. Zo is er een werkelijk functionerende garage, een loodgieterwerkplaats waar daadwerkelijk gas en waterleidingen worden aangelegd maar ook airco’s en verwarming. Naast de garage is een aparte werkplaats met leerlingen voor Airbus. Hier in Noord Wales worden de vleugels van de Airbus A380 gemaakt en hier worden werkstukken gemaakt en beoordeeld waarmee alle technieken nodig voor het maken van deze vleugels, worden aangeleerd. Van de 100 leerlingen die hun diploma behalen (NVQ: National Vocational Qualification), mogen uiteindelijk de 10 beste bij Airbus blijven en daadwerkelijk aan de vleugels van de Airbus werken. In de werkplaats staat een echt exemplaar van een Airbus vleugel, wel van een kleiner model want voor een vleugel van de A380 heb je een reusachtige hal nodig. Vrijdagochtend gaan we bij Airbus kijken hoe het in de praktijk er allemaal aan toe gaat.

Het Deeside College heeft naast Airbus, met meerdere werkgevers in dit gebied z.g.n. “Employer Partnerships Networks” opgezet. Voor een groot aantal sectoren zoals bijvoorbeeld: Health, Social Care & Childcare / Retail& Tourism / Construction / Motor Vehicle en nog veel meer, zijn opleidingen opgezet waar de bedrijven uit de omgeving hun leerlingen (personeel) op kunnen laten instromen voor een vakopleiding. Het Deeside College onderhoudt intensieve contacten met deze bedrijven, neemt de opleiding, begeleiding en diplomering voor haar rekening. Naast goed opgeleid personeel ontstaan hierdoor ook ‘branche’ gerichte netwerken in de community, goed voor de bedrijvigheid en de verdere (economische) ontwikkeling hier in Noord Wales. Nog een ander voordeel is dat grote bedrijven als Airbus, niet alleen hun eigen personeel goed kan opleiden maar tegelijkertijd ook dat van hun toeleveringsbedrijven die dezelfde kwalificaties kunnen halen als het ‘eigen’ personeel.

Al met al een behoorlijk informatief dagje vandaag en nogal vermoeiend na de avond reizen gisteren om hier te komen! Maar zeer de moeite waard en very promising voor de rest van de week wanneer je het over competentie gericht werkplekleren hebt!

Na afloop van de dag zijn we met een kleine ploeg even Chester ingedoken. Chester is een oude vestingstad die dateert uit de tijd van de Romeinen. De stadsmuur loopt helemaal om het oude centrum heen. Foto’s daarvan vindt je: hier.

Geen opmerkingen: