14 maart 2007

The Beaufort Park, Hotel & Conference Centre, woensdag 14 maart.

We worden ontvangen door drie typical vriendelijke Engelse dames die de leiding vormen van dit bedrijf: Sue Warnock Business Manager, Sarah Miotti Front of House Manager en Sharon Wilson Head of Housekeeping. Ze onthalen ons op versgezette koffie en zelfgemaakte koekjes, hospitality is their business.

Het bedrijf heeft al meer dan 10 jaar een relatie met het Deeside College. Ze maken, net zoals andere bedrijven uit dezelfde business, gebruik van de “Academy for Hospitality Training” een van de poten uit het eerder genoemde netwerk van het Deeside College.

Wat we te zien en uitgelegd krijgen vormt in grote lijnen een herhaling en bevestiging van wat ons eerder is uitgelegd en getoond. En dat is maar goed ook! Het beeld wat we hebben gekregen van competentie gericht leren in de UK wordt bevestigd. Wat we verder te horen en te zien krijgen nuanceert het plaatje alleen nog maar!

Ook hier wordt opgeleid op NVQ-niveau, on the job dus en op verschillende niveaus. Veel van de jongeren die hier werken hebben geen zin om in de schoolbanken te zitten dus komen ze hier en halen een diploma terwijl ze werken en geld verdienen. Anderen studeren elders en komen hier hun (zak)geld verdienen! Sommige delen van de totale NVQ zijn verplicht b.v. hoe om te gaan met voedsel en bepaalde chemische stoffen, niet zo gek voor dit bedrijf.

Het Beaufort Park Hotel wil ook iets voor de gemeenschap betekenen. Zo zijn er via het locale arbeidsbureau, contacten met de sociale werkplaats. Gehandicapten/leerlingen met leermoeilijkheden krijgen een werkplek en in samenwerking met het Deeside College opgeleid. Meestal bestaat een dergelijke opleiding uit enkele modules van de eerder genoemde Key Skills. Minimale kennis en Vaardigheden die je nodig hebt om ergens te kunnen werken.

Zelf noemen ze de samenwerking met het Deeside College uniek. Om NVQ’s of delen eruit te erkennen komen assessoren van het Deeside Colleges langs wanneer nodig, 24 uur per dag. Er is geen andere school die dit naar hun zeggen doet!

Ook in Engeland is/wordt het net zoals bij ons steeds moeilijker om aan personeel te komen. Hier in Noord Wales zijn veel Polen en Roemenen die in die behoefte voorzien. Hoewel men er alles aan doet, wordt niet als vanzelfsprekend aangenomen dat iedereen de Engelse taal in voldoende mate beheerst. Een aantal van de m.n. de verplichte modules zoals b.v. “Health en safety” zijn daarom vertaald. Voor zover aanwezig wordt eerder opgedane ervaring en kennis erkend d.m.v. assessments in de praktijk. De opbouw van de opleiding in individuele portfolio’s die met bewijsmateriaal moet worden gevuld staat dit toe. Een dergelijke portfolio en assessment vormen bij ons de kern van een EVC-procedure, maar maken hier standaard onderdeel uit van het leerproces! Observatie op de werkplek en interviews, zijn belangrijke methoden voor het erkennen van eerder opgedane ervaringen. Het komt erop neer dat mensen de gelegenheid krijgen om te laten zien wat ze al kunnen.

Zoals eerder verteld krijgt het Deeside College van de overheid geld om allerlei projecten te financieren. Op deze manier worden enkele opleidingen aan het Beaufort Park gefinancierd. Ook kleinere bedrijven kunnen zo, binnen het netwerk van het Deeside College hun personeel opleiden. Een andere bron van financiering wordt net zoals bij ons gevormd door ESF gelden. WVA, vermindering van afdracht van loonbelasting kennen ze hier niet. Wanneer geen externe fondsen aangewend kunnen worden kost een NVQ traject een bedrijf al gauw ₤1200 (€1900).

Koks als Jamie Oliver waarvan er veel zijn in de UK, hebben een positieve uitstraling op de Hospitality business die wanneer je er eenmaal werkt, slecht is voor je sociale leven. In Beaufort Park waar 100 mensen werken zit de vaste staf er al 10 jaar of langer. Sue Warnock die bij de lunch mijn tafelgenoot is, is er zelf begonnen aan de receptie. De meeste van de jongere leerlingen die er werken beginnen op hun 16e en blijven er werken tot hun 21e jaar.

Ian Hughes (zie foto) de baas van de 9 chefs die hier werken, komt tot slot ook nog langs om te vertellen hoe hij het opleiden in de keuken ziet. We werken niet veel met NVQ erkende opleidingen om de simpele reden dat het te veel papieren rompslomp geeft. Ik begeleid de mensen en laat ze zien hoe het moet. Al het bewijsmateriaal dat ik nodig heb is zien en proeven! Verder organiseer ik regelmatig eigen trainingen om het vak over te brengen zoals chocolate trainingen trainingen en garnishing.

De ochtend wordt even gastvrij afgeloten als hij is begonnen met een warme lunch in het restaurant. Hospitality is their business!

Buiten weet de chauffeur van ons busje ons er aan te herinneren dat we in Wales zijn. Hij laat ons een sticker op een geparkeerde auto zien met daarop de langste plaatsnaam ter wereld!

Geen opmerkingen: