22 februari 2012

halsbandparkiet

maandag 20 februari 2012: vreemde vogel!

Een halsband parkiet, leeft al jaren in het Vondelpark in Amsterdam maar hier in Gouda nog niet waargenomen. Dit weekend voor het eerst dus in onze tuin.

Uit Vondelpark nieuws:

Papegaaien of grote parkieten?

Het is een groeiende groep halsbandparkieten uit Azië dat sinds jaren domicilie heeft gevonden in de parken van Amsterdam. Schreeuwend vliegen ze in vaak grote groepen van lplek naar plek. 

De parkieten of papegaaien zitten hoofdzakelijk in het Vondelpark. Sinds 1976 leven ze onafgebroken in Amsterdam. Aanvankelijk alleen in het Vondelpark, maar aantal plekken waar de kleine papegaaien voorkomen neemt nog steeds toe. Met hun felle groene veren en luid gekwetter onderscheiden de exotische dieren zich enorm van hun Oer-Hollandse soortgenoot, de bruingrauwe mus.
 

Met regelmaat vliegen ze een rondje Amsterdam. Ze vliegen dan van het
 Vondelpark naar het Beatrixpark, het Rembrandtpark en via het Nieuwe Meer naar Amstelveen, Artis en weer terug naar het centrum van Amsterdam. De papegaaien zijn herkenbaar aan het enorm harde gekrijs tijdens de vlucht. Tot 1990 werden ze niet buiten de stadsgrenzen van Amsterdam waargenomen. Inmiddels vliegen ze echter ook steeds vaker buiten de Amsterdamse stadskern, maar pas in 1998 hebben ze voor het eerst Amsterdam Noord en onder andere Weesp aangedaan. De verwachting is dat ze zich geleidelijk aan over de provincie Noord Holland en Utrecht zullen verspreiden.
Foto onder: papagaaien in het Vondelpark

1 opmerking:

halsband zei

Nu ook gezien in groet nh wagenmakersweg en schoolplein 3 st 21-10-2015